REGIE

De ontmoeting
We hadden Geert al een paar keer gespot bij mooie theateruitvoeringen waarvan hij de regisseur bleek te zijn. Reden genoeg om hem een keer na afloop te ‘tackelen’ voor onze brutale vraag: “zou je YrroS! een keer willen regisseren?”. En… daar is ie dan, onze regisseur van onze 5e jaarproductie: Geert Niland. We hebben genoten van het hele proces met hem. Van de eerste repetitie tot de roze zwembroek tijdens ons ‘afluistavondje’ waar we samen klonken op ons succes met ‘Ex’.
En het mooie is: hij doet ’t weer! Binnenkort komen we weer samen voor de verkenning van onze 6e jaarproductie/2018.

Geert NilandGeert Niland
Geert Niland regisseerde sinds sinds zijn afstuderen op de theateropleiding (regie en docent) meer dan 100 voorstellingen. Amateurs en (semi)professionals, toneel en muziektheater. Naast bestaand repertoire ontwikkelt en schrijft hij ook zelf stukken. Hij is – in het regisseren en schrijven – altijd op zoek naar waar het wringt, naar waar het schuurt. Hij vindt het heerlijk wanneer je als toeschouwer niet meteen weet bij welk personage je sympathie ligt. Het lichte ongemak dat dan ontstaat zet je oren, ogen en hart open. In Ex zit dat ongemak volop, en wordt het omringd door mededogen voor mensen die zich – al improviserend – overeind proberen te houden.

Geert over YrroS!
“De enorme gulzigheid naar acteren (en nóg meer en nóg beter leren acteren) kenmerkt de acteurs van ‘YrroS!’ Hun bereidheid om alles in het werk te stellen om een bijzondere voorstelling te maken, zet mij als regisseur in een comfortabele stoel. Ik mag aanschuiven bij ze, en krijg de ruimte. Ik mag op de vloer uitzoeken wat werkt en wat niet. En dat kan niet overal. Ik zou een uitdagend stuk als ‘Ex’ alleen maar aandurven met groepen zoals ‘YrroS!’. Uitproberen, uitglijden, lachen om de uitglijer, weer opstaan, iets nieuws proberen, steeds zoeken naar wat het beste werkt, en genieten van het moois wat er dan ontstaat: het zit ze in het bloed”. 

%d bloggers liken dit: