REGIE

Ja, meer!

In 2016 regisseerde Martine Werners ons in ‘Hamlet aan de keukentafel’ – een ingekorte bewerking waarin – tijdens het braden van de gehaktballen – het verhaal van Hamlet werd verteld aan de keukentafel. Met een vleugje Annie M.G Schmidt en een flinke scheut Shakespeare.

Dat smaakte naar meer! We polsten Martine in 2018 of zij ons in onze grotere jaarproductie wilde regisseren. We waren blij met het volmondig ‘Ja!’ en verheugd dat Martine net zo’n zin had in het ontdekken van het door ons boven op de stapel gelegde script ‘Heuvels van Blauw’ als wijzelf. Een uitdaging, maar met de juiste en bevlogen regisseur die Martine is en de aan elkaar gewaagde spelers een feest om gezamenlijk aan te boetseren.

Inmiddels repeteren we sinds september en de speelvormen en personages krijgen steeds meer vorm. Ook aan de speellocatie wordt ‘geknutseld’ want we spelen op Fort Bakkerskil dat net van eigenaar is gewisseld en nog vol stond met… je wilt het niet weten. Samen met de nieuwe uitbaters van het fort, Marco & Hanny, heeft ons 8-tal flink de handen uit de mouwen gestoken om alles speelklaar te krijgen om jullie in maart te kunnen ontvangen voor deze bijzondere voorstelling. Ook hier heeft Martine haar regieaandeel en we kijken nu al door haar ogen naar het ogenschijnlijke bos en speelveld waar de 7 kinderen – in volwassen lijven – spelen.


Martine Werners

“Ik hou van theater dat geloofwaardig is en het publiek uitdaagt en raakt. Ik heb een voorliefde voor teksttheater – vaak echte klassiekers, maar wel graag met een moderne twist. Samen met de spelers zoek ik uit wie ze zijn en waarom ze te zeggen hebben wat er geschreven staat. Toen YrroS! voorstelde ‘Heuvels van Blauw’ te spelen, was ik direct enthousiast. Het leek me een fijne klus om 7 volwassenen de rollen van kinderen in de jaren ’40 te laten spelen, zonder dat het knullig of belachelijk wordt. En hoe meer we het stuk ontdekken, hoe leuker het wordt. Het menselijk gedrag wordt op zo’n heldere manier ontleed en de kinderen staan allemaal voor overbekende archetypes die iedereen zal herkennen. De pestkop, de bemiddelaar, het buitenbeentje… ze komen allemaal voorbij”.

Martine over YrroS!

“Het is heerlijk om met de spelers van YrroS! te spelen. Ze zijn leergierig, gemotiveerd en kunnen stuk voor stuk acteren. Ik kan samen met ze rennen, vallen, slaan, spugen, vechten en lachen. Ze durven alles en ze willen steeds meer! Zo zoeken we samen op de vloer uit wat het stuk te zeggen heeft en hoe we dat het beste neer kunnen zetten. Ik sta nu dus wekelijks met een horde speelse kinderen op de vloer en geloof me: die wilt u ook zien! Kom kijken, dus”.

 

 

%d bloggers liken dit: