REGIE

De klik

In 2016/2017 hebben we enorm veel geleerd en genoten van het proces met kameleon Geert, die ons toen voor de eerste keer regisseerde, voor ‘EX’. En het was al snel duidelijk dat we ook een tweede productie met elkaar gingen maken. We leggen de lat samen weer wat hoger, ditmaal voor ‘Familie’, een prachtig script van de hand van Maria Goos. Onze jaarproductie 2018. 

Geert NilandGeert Niland regie YrroS
Geert Niland regisseerde sinds zijn afstuderen op de theateropleiding (regie en docent) meer dan 100 voorstellingen. Amateurs en (semi)professionals, toneel en muziektheater. Naast bestaand repertoire ontwikkelt en schrijft hij ook zelf stukken. Hij is – in het regisseren en schrijven – altijd op zoek naar waar het wringt, naar waar het schuurt. Hij vindt het heerlijk wanneer je als toeschouwer niet meteen weet bij welk personage je sympathie ligt. Het lichte ongemak dat dan ontstaat zet je oren, ogen en hart open.

In ‘Familie’ herken je dat bekende mechanisme dat de meeste leden van een gezin vol goede moed aan een gezamenlijke vakantie beginnen, maar zodra ze dan weer samen zijn blijken andere dingen veel zwaarder te wegen. 
Oud zeer, verborgen geheimen en een flinke dosis onvermogen leiden in ‘Familie’ in eerste instantie tot komische scenes. In de loop van het stuk komt alles zo dichtbij dat je als toeschouwer snapt dat je eerst lachte vanwege de herkenbaarheid, maar dat je later om dezelfde reden een knoop in je buik voelde.

Geert over YrroS!

“Na mijn regie van ‘Ex’ bij YrroS! hoefde ik niet lang na te denken of ik weer met ze wilde werken. Na de eerste lezing van ‘Familie’ wist ik het helemaal zeker: ‘Familie’ heeft een sterke, getalenteerde en enthousiaste cast die het goed met elkaar kan vinden. Het wordt voor mij eerder een kwestie van afremmen dan van aanmoedigen. En dat is een luxe-positie voor een regisseur. Het stuk van Maria Goos is een cadeau voor elke theatermaker, en dat gaan we de komende maanden samen uitpakken om er dan zo lang mogelijk van te genieten. En ik durf nu al te zeggen: kom kijken, het wordt prachtig!”

 

 

%d bloggers liken dit: