SCRIPT GENRE SYNOPSIS

Script

‘Nu even niet / nu even wel stond al wat langer op ons wensenlijstje. Maria Goos schrijft heerlijk en in 2018 hebben we ook met veel plezier haar ‘Familie’ gespeeld, in een ‘Zwitsers-Almkerks Chalet’.
De spelersclub voor ‘NENNEW’ hadden we snel compleet. Bart en Kees (die in Heuvels van Blauw meespeelden) en Tom (die daar ook meespeelde én in Familie en Rainman) riepen direct ‘count me in’. Ook Jory, die we kennen van Theatergroep Démasque, hoefde niet lang na te denken om in NEW het ‘kippetje’ haar eigen vorm te gaan geven. Met Mirjam als door Kees getipte ‘nieuwe’ regisseur en Tonny als 4e speelster was de club snel compleet.
We zijn inmiddels ondergedompeld in een fijne repetitieflow, met veel ruimte voor personageonderzoek en ontwikkeling. Grappig om nu ook de spelersgroep van het andere geslacht aan het werk te zien, met hun verhaallijn die aansluit bij de eigen verhaallijn. Twee losse maar ook onlosmakelijk verbonden scriptdelen die we weer graag voor je gaan spelen.

Rolverdeling

Nu even wel: Jacky – Carolien, Jory – Marieke, Lida – Lia, Tonny – Heleen
Nu even niet: Bart – Har, Eric – Michiel, Kees – Joris, Tom – Arie

Genre

De tragikomische tekst voor vier mannen ‘Nu even niet’ werd in 2001 geschreven.  Met de vraag aan Maria Goos ook eens voor vrouwen te schrijven, kwam in 2003 het vervolg ‘Nu even wel’.

Samen vormen ze een mooie en sprekende dubbelvoorstelling over hoe verschillend mannen onderling en vrouwen onderling met elkaar communiceren.

Synopsis

‘Nu even niet’ gaat over vier studievrienden die elkaar al twintig jaar lang eens per maand op dezelfde plek ontmoeten. Ze eten, drinken, praten, en zoals één van de vier zegt: ‘Wat een bevrijding. Niks te hoeven uitleggen, niks te hoeven verdedigen, niks te hoeven zijn’. Melancholie is ze niet vreemd. Trouw houden ze zich aan een niet uitgesproken afspraak: we bevinden ons in een ‘zeurvrije zone’. Ze praten over seks, liefde, vriendschap en halen herinneringen op. Hun vrouwen (dingessen) begrijpen hen niet. De vrienden praten zorgvuldig om elkaar heen, maar zeggen elkaar ook ongezouten de waarheid. Gaandeweg blijkt hun onderlinge band te kraken en schuren. Maar als het noodlot toeslaat, blijkt hoe onvoorwaardelijk de mannenvriendschap is.

In ’Nu even wel’ zijn we een klein jaar later op dezelfde locatie en ontmoeten vier vrouwen elkaar.  Alle vier kennen ze de mannen uit ‘Nu even niet’. Doel van de avond om alles uit het verleden boven tafel te krijgen en te vergeven. En daar speelt Michiel een belangrijke rol in.  Onder het mom van de beste bedoelingen worden oude wonden open gekrabd en nieuwe toegebracht.  Het bloed druipt nog net niet van tafel. Vrouwen hebben blijkbaar andere stilzwijgende afspraken dan mannen. Ze gaan door tot de onderste steen boven komt. Dat maakt dat deze vrouwen in een nieuwe verhouding tot elkaar komen te staan.

%d bloggers liken dit: